
Early Learning and Care Division (ELCD) Responses to 
CAPPA - 2 

 

1. Does CDE fiscal have 
a plan to ensure 
agencies 
apportionments keep 
coming if they are 
impacted with severe 
staffing shortages as 
we anticipate while 
we may be impacted 
we will continue to 
need to make 
provider payments?  

 

Apportionments are based on reported data received 
by each contractor. If a contractor is impacted in such 
a way that they cannot report data, they should 
contact CDNFS to make them aware of the situation. 
CDNFS will work individual agencies to ensure that 
apportionments are sufficient to cover provider 
payments.  
 

2. Will CDE relax or 
push back due dates 
for reports (801A, 
801B, self-review etc) 
if agencies are 
severely impacted by 
staffing shortages? 
All our resources will 
be going to ensure 
providers are paid. 

The CDD-801A and CDD-801B reports are due the 
20th of each month, however, the report is not locked 
until 90 days after the due date. This provides 
agencies additional time to review and update 
information submitted. For further questions, please 
contact the CDMIS office by email at 
CDMIS@cde.ca.gov 
 
The State Superintendent of Public Instruction (SSPI) 
will work in collaboration with the Administration for 
Children and Families regarding reporting flexibilities. 
  

3. In a crisis situation, 
would an agency 
extend 12 month 
eligibility so parent 
don’t have to come in 
to recertify (and 
reduces workload for 
APPs who may be 
operating with 
severely reduced 
staff)? Suggestion:  
Extend for the 
duration of the state 
of emergency plus 3 
months.  

Currently statute requires that families be certified for 
no less than 12 months. 
 
Pursuant to Budget Act of 2017 Implementation FAQs 
https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/budgetactfaq2017.asp   
Question 25. At this time, the Implementation 
Guidance does not address the timing for recertifying 
families.   

mailto:CDMIS@cde.ca.gov
https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/budgetactfaq2017.asp


 

Would agencies be 
allowed flexibility (or 
held harmless) in 
adjusting board 
approved policies to 
accommodate parents or 
to deal with a seriously 
reduced work force: 
  
4. Extending timelines 

for processing 
changes? 

 
5. Timelines for making 

provider payments? 
 
 
 
 
6. Regulations  
 

 
7. Allow in home exempt 

care even if we can’t 
meet min wage 
requirements? 

 
8. If recertifying a 

family… the ability to 
approve a parent’s 
services based on 
what they normally 
work and not on any 
reduced hours due 
outbreak.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Please clarify what changes are being referred to. 
 
 
 
The Code of Federal Regulations, Title 45, requires 
reimbursement to providers within 21 days of receipt 
of invoice. ELCD contracted agencies should have a 
plan for reimbursing providers in the event of an 
emergency.  
 
Please clarify what this means. 
 
 
This will require further review and/or research. 
 
 
 
 
Contractors must recertify based on the family’s 
current need in accordance with 5 CCR Section 18103 
included in the 12-Month Eligibility Implementation 
Guidance in Management Bulletin (MB) 17-14.  A 
family may request an increase to their certified hours 
of need once they return to a full schedule.  
 
 
 

9.  Agencies are making 
contingency plans to 
allow/accommodate 
staff to work 
remotely, will it be 
acceptable to issue 
NOA’s and 

Yes, in accordance with EC sections 8227.3 and 
8262.1 and 8262.2 contractors may maintain records 
electronically and are authorized to convert records 
from a paper format to an electronic format. Please 
refer to Management Bulletin 16-02 
https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/mb1602.asp for 
additional guidance. 

https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/mb1602.asp


Certificates 
electronically as it is 
not likely or feasible 
that remote workers 
will have full access 
to printers or postage 
for any notices? 

10.  If an 
agency/contractor 
has to close to due to 
the declared State-of-
Emergency how 
should the payment 
to providers process 
be managed. We all 
have policies around 
getting payments to 
providers in a timely 
manner, but if there is 
not any staff to do 
that work (such may 
be the case at a 
County Office of 
Education), how does 
that play out? 
 

The Code of Federal Regulations, Title 45, requires 
reimbursement to providers within 21 days of receipt 
of invoice. ELCD contracted agencies should have a 
plan for reimbursing providers in the event of an 
emergency.  
 

 

11. In regards to the 
monthly reporting due 
to CDE, during a 
declared State of 
Emergency, will be 
there allowances for 
late or delayed 
reports 

The State Superintendent of Public Instruction (SSPI) 
will work with the Governor’s Office to issue an 
Executive Order that will provide further guidance on 
this issue. 

12. As school districts 
close throughout the 
state, will CDE allow 
for full-time child care 
reimbursement for 
school aged kids to 
go the parent’s 
existing part-time 
child care provider 
during this State of 
Emergency? 

Parents may request an increase to their certified 
schedule at any time. In accordance with 5 CCR 
Section 18084.2, included in the 12-Month Eligibility 
Implementation Guidance in Management Bulletin 
(MB) 17-14 contractors must approve services based 
on the families need for child care at the time of the 
request. 



 


