
1.  Question:  If a childcare provider, family childcare home or center closes due to the declared 

State of Emergency are agencies to continue making payments to said provider? 

 Answer: 

 

2. Question:  If a childcare provider, family childcare home or center closes due to the declared 

State of Emergency and a family must find another childcare provider, can an agency pay an 

alternate provider in order to maintain continuity of care for the child? 

Answer: 

 

3. Question:  According to Education Code 8271, in the event that operating agencies are unable 

to operate due to circumstances beyond their control of the operating agency, such programs 

shall not be penalized for incurred program expenses.  What types of “incurred program 

expenses” can be covered? 

Answer: 

 

4. a) Question:  If during the State of Emergency, a family’s employment or hours are reduced and 

the family is unable to pay their monthly family fee dollar amount, what is CDE guidance? 

 Answer: 

 

 b)  Question:  If agencies collect a “0” or reduced family fee, according to the Frequently Asked 

Questions reduced amount of family fee collected on Child Care Reporting, agencies are to 

report the total required fee and not the reduced or “0” amount.  Is that correct: 

 Answer: 

 

 c)  Question:  If a family chooses to report a change in income to reduce their family fees during 

this uncertain time, what action, if any is expected to be taken regarding the family’s possible 

change in need (decrease in income due to fewer hours worked)?  NOTE:  Many employers are 

reducing hours or work activities that may not rebound for families in the near future. 

 Answer:   

 

 d)  Question:  If family fees are reduced, is it okay to note that in the family file or is a 

recertification necessary? 

 Answer: 

 

5. Question:  If a contractor must close due to an outbreak in the office – mandatory quarantine – 

this affects Minimum Days of Operation.  Will a contractor be paid if forced to close based on 

the declared State of Emergency? 

 Answer: 

 

6. Question:  a) If a licensed family child care home or center must close due to the declared State 

of Emergency that exceeds allowable Non-Operating Days or Flex for Minimum Days of 

Operation, will they be paid?    

 Suggestion:  Consider reimbursement based on previous months of attendance. 

Answer:   

  

 b) Question:  How will Family, Friend and Neighbor providers be paid if closed? 

http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=EDC&sectionNum=8271.
https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/monthlyfee.asp
https://www.cde.ca.gov/sp/cd/ci/monthlyfee.asp


 Answer:   

 

7. Question:  Will CDE recognize the child's absence from care as an approved illness that allows 

family child care providers to be paid?  What if the absence extends beyond the maximum # of 

days of approved illness? 

 Answer:   

 

8. Question:  If the family childcare provider's contract has a provision that states that they must 

be given two weeks’ notice before terminating child care, will CDE continue to pay for those two 

weeks. 

 Answer: 

 

9. Question:  Will CDE comply with its provisions requiring 14 days (19 days if mailed) advance 

notice of discontinuance of subsidy payments to a particular provider?  5 CCR § 18119. 

 Answer: 

 

10. Question:  Does CDE fiscal have a plan to ensure agencies apportionments keep coming if they 

are impacted with severe staffing shortages as we anticipate while we may be impacted we will 

continue to need to make provider payments.  

 Answer: 

 

11. Question:  Will CDE relax or push back due dates for reports (801A, 801B, self-review etc) if 

agencies are severely impacted by staffing shortages? All our resources will be going to ensure 

providers are paid. 

Answer:   

 

12: Question:  In a crisis situation, would an agency extend 12 month eligibility so parent don’t have 

to come in to recertify (and reduces workload for APPs who may be operating with severely 

reduced staff)? 

Suggestion:  Extend for the duration of the state of emergency plus 3 months.  

Answer:   

 

13. Question:  Would agencies be allowed flexibility ( or held harmless) in adjusting board approved 

policies (extending timelines for processing changes, timelines for making provider payments) 

and possibly even regulations when to accommodate parents or to deal with a  seriously 

reduced work force?   

a.      Allow in home exempt care even if we can’t meet min wage requirements? 

b.      If recertifying a family… the ability to approve a parent’s services based on what they 

normally work and not on any reduced hours due outbreak.  

 Answer:   

 

14. Question:  Agencies are making contingency plans to allow/accommodate staff to work 

remotely, will it be acceptable to issue NOA’s and Certificates electronically as it is not likely or 

feasible that remote workers will have full access to printers or postage for any notices? 

 Answer:   

 

https://govt.westlaw.com/calregs/Document/I5EF22210D48111DEBC02831C6D6C108E?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)


15. Question:  If an agency/contractor has to close to due to the declared State-of-Emergency how 

should the payment to providers process be managed. We all have policies around getting 

payments to providers in a timely manner, but if there is not any staff to do that work (such may 

be the case at a County Office of Education), how does that play out? 

 Answer: 

 

16. Question:  In regards to the monthly reporting due to CDE, during a declared State of 

Emergency, will be there allowances for late or delayed reports? 

 Answer:   

 


